Cabinet Individual de Psihologie Neamț Laura Cristina

Program
Luni-Vineri: 09:00-19:00

Date de contact
Tel. 0757 837 694
E-mail: neamt.laura@yahoo.com
Servicii: psihologie clinică, psihoterapie, psihologia muncii;

Psihologie clinică:

Psihologia clinică studiază și intervine asupra factorilor psihologici cu relevanță pentru stările de sănătate și de boală.

-psihodiagnostic și evaluare clinică:

*evaluare subiectiv-emoțională;

*evaluare cognitivă;

*evaluare comportamentală;

*evaluarea simplă a personalității și a mecanismelor de coping/adaptare/defensive;

*evaluare psihologică asociată activităților cu cupluri sau familii (sau altor grupuri);

*evaluarea contextului familial, profesional, social, economic, cultural în care se manifestă problemele psihologice;

*evaluarea dezvoltării psihologice.

-intervenție/asistență/consultanță psihologică:

*educație pentru sănătate, promovarea sănătății și a unui stil de viață sănătos;

*consiliere și terapie suportivă;

*optimizare și dezvoltare personală, autocunoaștere.

Psihoterapie

Psihoterapia constă în intervenția psihologică realizată în mod științific și în spirit umanist, în scopul promovării sănătății, optimizării, autocunoașterii și dezvoltării personale, în scopul modificării factorilor psihologici implicați în tulburările psihice, psiho-somatice și în tulburările somatice, precum și în situații de urgență și risc.

Componentele procesului psihoterapeutic sunt:

*psihodiagnostic și evaluare clinică;

*conceptualizare clinică;

*relație psihoterapeutică

*intervenții psihologice individuale și de grup;

*evaluarea procesului de psihoterapie și a rezultatelor acestuia.

Psihologia muncii și industrial organizațională:

evaluare psihologică și emitere de aviz psihologic

Legislaţia actuală impune ca angajarea, menţinerea în funcţie, reluarea sau schimbarea activităţii de bază a unui salariat, promovarea acestuia, indiferent de pregătire şi vârstă, să se facă, numai după ce, în prealabil, a efectuat un control medical şi o verificare a aptitudinilor psiho-profesionale (H.G. 355 din 2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, H.G. 1169 din 2011 pentru modificarea şi completarea H.G. 355 din 2007, precum şi Legea 319 din 2006, Legea privind securitatea şi sănătatea în muncă).

Serviciile de psihologia muncii completează investigaţiile medicale solicitate de medicul de medicina muncii pentru întocmirea fişei de aptitudini pentru fiecare dintre angajaţii companiei dumneavoastră.

Astfel, vă stău la dispoziţie cu următoarele tipuri de evaluări psihologice:

Evaluarea psihologică la angajare
face parte din procesul de selecţie, desfăşurat după recrutare, şi are rolul de a evidenţia dacă un candidat are într-adevăr abilităţile, aptitudinile şi atitudinea potrivită astfel încât să poată îndeplini cu succes cerinţele locului de muncă specificate în fişa postului.
Pentru parcurgerea ei nu trebuie să existe o reglementare legală expresă, deoarece orice angajator îşi doreşte angajaţi capabili să aducă plus valoare companiei sale.

Trebuie totuşi specificat faptul că pentru anumite meserii şi profesii, acest tip de evaluare este obligatoriu, menţionăm aici:

  • personal cu funcţie de decizie (funcţionar public cu atribuţii de interpretare şi aplicare a legilor în vigoare);
  • cadre didactice;
  • personal sanitar superior, mediu şi personal educativ;
  • muncă la înălţime;
  • muncă în condiţii de zgomot;
  • muncă în condiţii de izolare;
  • lucru în tura de noapte;
  • muncă în câmpuri electrice;
  • muncă în câmpuri electromagnetice;
  • manipulare de substanţe toxice şi stupefiante;
  • muncă în mediu subteran;

şi de asemeni:

  • cetăţenii străini care lucrează pe teritoriul României;
  • angajaţii care conduc autovehicule de serviciu sau personale în interesul firmei şi în timpul orelor de serviciu sau se deplasează cu acestea între locul de muncă şi domiciliu.
  • Evaluarea psihologică periodică este importantă pentru o organizaţie care-şi doreşte ca rezultatele sale să fie continuu optimizate.
  • Evaluările psiho-aptitudinale periodice se pot realiza la diferite intervale de timp: bianual, anual, la interval de doi sau trei ani în funcţie de cerinţele locului de muncă
  • Evaluarea psihologică la schimbarea funcţiei este şi ea o parte componentă a selecţiei profesionale ce urmează procesului de recrutare internă desfăşurat de către departamentul de resurse umane a unei companii.
  • Evaluarea psihologică pentru promovare profesională este o etapă importantă în procesul de creştere în carieră a unui angajat.
  • Evaluarea psihologică la reluarea activităţi se realizează după un concediu medical prelungit sau după unul de maternitate/paternitate.
  • miercuri, 15 februarie 2017

    Reguli de aur pentru a putea trăi momentul prezent




                        Reguli de aur pentru a putea trăi momentul prezent
    Aceste reguli sunt atitudini și moduri de gândire care te vor ajuta să depășești unele din provocările și barierele ce te împiedică să fii ancorat pe deplin în prezentul vieții tale. Citește-le și recitește-le cât de des poți!
    1.Aici acum
    Când ești furat de gânduri despre trecut sau viitor, mintea ta este în derivă. Conștientizează acest proces de rătăcire a minții și concentrează-ți ușor atenția asupra prezentului. Folosește-te de un factor ancoră, cum ar fi respirația, o anume parte din corp sau sunetele din jur (exercițiul de respirație corectă, training autogen, relaxare musculară, muzică etc).
    2. Non-critic
    Acordă atenție gândurilor și judecăților pe care tinde să le cearnă mintea ta. Nu încerca să oprești aceste porniri sau să le ignori, ci dă frâu curiozității și observă-le cu atenție. Mintea este asemeni unui aparat care aplică etichete.
    3. Răbdare
    Ai răbdare în privința meditației chiar și atunci când devine inconfortabil sau când simți că mintea ta vrea să iasă din acest joc. Fii îngăduitor cu natura rătăcitoare a propriei tale minți. Abordează-o întocmai cum ai face cu un cățeluș pe care vrei să-l dresezi să șadă la comandă (cu fermitate, perseverență, răbdare).
    4. Fii blând cu tine însuți
    Fii bun și tratează-te cu blândețe. Meditația ne permite să ne identificăm gândurile și emoțiile negative și să le acordăm atenție. În aceste momente este util să te tratezi cu căldură ( nu judeca, critica, acceptă-te  necondiționat, iubește-te necondiționat).
    5. Mintea începătorului
    Uneori, minții tale îi place să creadă că le-a văzut și le știe pe toate. Încearcă să revii asupra fiecărui exercițiu cu la fel de multă curiozitate și cu aceiași dorință de a descoperi lucruri noi ca prima dată. Acestea sunt situațiile în care apar adevăratele surprize și în care se întâmplă miracole.
    6. Încredere
    Ai încredere în înțelepciunea și intuiția ta. Atenție însă, asta nu înseamnă să ai mereu încredere în gândurile care îți trec prin cap. Meditația te va ajuta să înțelegi cum vin, pleacă sau se schimbă acestea.
    7. Lipsă de înverșunare
    Dorința ca lucrurile să fi stat altfel poate fi un obstacol în experimentarea stării de meditație. A practica meditația nu înseamnă a ajunge într-un alt loc sau a deveni un alt om, ci a fi conștient și a accepta momentul prezent, respectiv lucrurile care ți se întâmplă aici acum.
    8. Acceptare
    Împacă-te cu ideea că lucrurile sunt așa cum sunt. Asta nu înseamnă însă că nu se vor schimba niciodată sau că nu pot fi schimbate.
    9. Renunțare
    Exersează-ți capacitatea de a renunța la ideile, gândurile și nevoia de control asupra lucrurilor care ți se întâmplă sau asupra dorinței ca acestea să fi fost altfel decât sunt. Observă modul în care te simți când ții cu dinții de ele în comparație cu senzația pe care o ai atunci când renunți.
    10. Angajament
    Acest tip de meditație de tip mindfulness, poate fi aplicată în toate aspectele vieții. Ia-ți un angajament ferm: transformă meditația și practica mindfulness într-un mod de a fi și de a trăi.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu